info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Бранимо Српску и Дејтонски мировни споразум

Порука народних скупова „Бранимо Српску“ јесте да се не да оно што бира српски народ, као и да је Република Српска све јача и снажнија се сваким нападом и искушењима којима су изложене њене институције, истакао је у Источном Сарајеву министар енергетике и рударства и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

„Најважнија институција по којој се препознаје Република Српска јесте институција предсједника. Зато је тако грубо нападнут наш предсједник Милорад Додик, кога смо сви заједно бирали у Српској огромном вољом нашег народа“, рекао је Ђокић окупљеним грађанима на народном скупу.

Он је нагласио да је Додик у институцију предсједника унио посебну димензију енергије, одлучности, непоколебљивости и зато смета свима који су против Српске.

„Зато са ових скупова поручујемо да не дамо оно што бира наш народ. Зато нам је важно да заштитимо предсједника Републике Српске Милорада Додика и њему није мјесто у онаквом суду и он тамо нема шта да тражи“, рекао је Ђокић.

Он је истакао да је сада важно одржати високонационално и народно јединство на скуповима као што је овај у Источном Сарајеву. Ђокић је навео да грађани у протеклим седмицама, окупљајући се на импозантним скуповима, носе поруку јединства, заједништва и снаге Републике Српске и српског народа да издржи сваки облик неправде.

„Долазимо, не да бисмо митинговали, него да понесемо утисак снаге и вриједности која се зове Република Српска, коју ћемо одбранити, очувати и ојачати у наредним деценијама“, рекао је Ђокић, додајући да је, када се у многим домовима Срба почиње славити Аранђеловдан, дошао у Источно Сарајево да искаже поштовање овом дијелу Српске, како би се послале поруке снаге и јединства Српске и српског народа.

Он је нагласио да није мали број људи који је био и који су изложени различитим врстама санкција.

„И мени су ти неки Американци прошле седмице прогласили санкције само зато што стојим чврсто иза наших институција, што сарађујемо са Милорадом Додиком, штитимо га и бранимо колико можемо. Врло често Додику не треба нико да га брани јер је толико снажан да може бранити сам себе. Само они мисле да он то не може“, навео је Ђокић и додао да санкције уводе они који тако показују своју немоћ, а њихова политика више нема вриједност.

Он је рекао да онима који уводе санкције смета то када Срби говоре о Русији, која, како је навео, води праведну борбу за успостављање права у овом свијету.

„Ми им говоримо, господо, ви ћете себе морати промијенити и неће свијет бити какав је данас, који су Американци својом политиком нагрдили. Зато је праведна борба Русије мотив и нама да их разумијемо и подржимо“, навео је Ђокић.

Он је указао да више од 30 година на овим просторима бивше Југославије станује неправда, коју углавном генеришу и подстичу западни центри моћи, а коју је највише осјетио српски народ.

Ђокић је исказао захвалност свима који су огромном жртвом, губивши дијелове свог тијела, животе, завичај, породични и сваки други комодитет, развили идеју Републике Српске и организовали народ да данас Српска буде слободна.

Он је указао да се српском народу покушава наметнути концепт БиХ која није реална и логична, због чега је порука и из Источног Сарајева и из свих других локалних заједница Српске да се не жели бити дио тога.

„Желимо да будемо дио оне БиХ која је прије 28 година верификована и потписана. Република Српска данас је снажна, свакога дана све развијенија, има своје институције, које су све организованије, има економски живот. Сви заједно смо поносни на чињеницу да имамо Републику Српску и зато је дужност свих нас који смо у њеним институцијама да она напредује. Наставићемо истрајну политичку борбу, Република Српска се не може тако лако ломити и сломити“, рекао је Ђокић.

Scroll to top