info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Америка увођењем санкција показује велику слабост

Министар енергетике и рударства Републике Српске и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да САД, као велика држава, увођењем санкција њему и осталим званичницима у Републици Српској показује своју велику слабост.

„Не знам шта је то што би се могло квалификовати као штетна радња када сам 2017. године потписао Споразум о сарадњи, а на основу овлашћења Владе Републике Српске како би се извршила гасификација постројења за производњу и прераду нафте у Рафинерији нафте Брод“, рекао је Ђокић.

Ђокић је истакао да је ова активност имала за циљ да се неутралише велики загађивач са којим је проблем имала Хрватска и Република Српска у том региону.

„У Сједињеним Државама имају неке своје критеријуме, ни најмање ми то не смета. Они су требали да назову правим разлогом оно што су урадили, а то је да ја показујем искрено поштовање и љубав према Русији и руском народу и то сам чинио дужи низ година и наставићу тако“, поручио је Ђокић.

Према његовим ријечима, Америци то смета и смислили су да је против Дејтонског мировног споразума то што смо уредили на квалитетан начин једно привредно питање, које је од интереса и за БиХ.

„Нема ниједног разлога да се може рећи да је то супротно Дејтонском мировном споразуму, али они имају неке своје критеријуме, а ми имамо своје по којима живимо и наставићемо да живимо у складу са оним што су наши приоритети“, закључио је Ђокић.

Министарство финансија САД увело је санкције министру енергетике и рударства Републике Српске Петру Ђокићу због, како је наведено, потписивања споразума са Хрватском у вези са изградњом цјевовода од руске рафинерије у Хрватској до Брода, што САД сматрају „антидејтонским понашањем“.

Scroll to top