info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Бећиревићева иницијатива унапријед пропала

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поручио је да је унапријед пропала намјера бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да област гаса озакони на нивоу БиХ, јер је већ уређена и Уставом БиХ и ентитеским законским прописима иако Федерација БиХ касни са таквом легислативом.

„Та иницијатива неће проћи, не може добити парламентарну подршку“, изјавио је Срни Ђокић.

Он је нагласио да Бећировић на овај начин руши дугогодишњи напор који је уложен у припрему закона о преносу, регулатору и оператору система електричне енергије у БиХ, а у оквиру којег се настојало увести и питање гаса у обиму који је непоходан за функционисање овог сектора.

„Тиме је практично сахранио тај велики напор који је трајао дуги низ година, а у којем су учешће имали и представници Секретаријата Енергетске заједнице. Не знам зашто они допусте да Бећировић овако самоиницијативно искаче и угрожава један процес који је могао имати сасвим другачији ток“, истакао је Ђокић.

Он је нагласио да је Република Српска област гаса законски уредила, да је испунила европске стандарде у области транспорта овог енергента и да има оператера транспортног система који је сертификован, а који нема БиХ нити регион.

„Устав БиХ тумачимо и спроводимо онако како пише и нећемо од тога одустати!“, поручио је Ђокић.

Он је напоменуо да Бећировић такве иницијативе покреће вјероватно из неких својих политичких побуда, можда да би ојачао позицију у оквиру СДП-а и наметнуо се као нови лидер умјесто Нермина Никшића.

Scroll to top