info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Најважнији принцип – борба за слободу

Важно је да Република Српска данас остане привржена историјским вриједностима за које је српски народ везан, а међу којима је и његова трајна борба за слободу, поручио је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић у Вукосавцима код Лопара гдје су данас обиљежене 82 године од погибије припадника штаба Првог мајевичког народноослободилачког партизанског одреда.

Ђокић је нагласио да се у Вукосавцима, у складу са традицијом, деценијама обиљежава 20. фебруар – дан када је над српским народом 1942. године извршен нечасни чин, те навео да су данас ту да одају дужну почаст и да се сјете храбрих људи који су дошли на Мајевицу да организују народноослободилачки покрет који је имао задатак да се бори против фашизма.

Он је нагласио да је тај покрет на крају успио да побиједи, међународно је верификован, а на бази њега створена је нова државна организација која је трајала готово 50 година.

„У тих пет деценија евидентиран је невиђени раст и развој, а уз поштовање најважнијег принципа – борбе за слободу. Она је осигурана, као и борба за равноправност и независност, која је такође изборена том херојском борбом“, рекао је Ђокић и напоменуо да се данас сјећају бораца и свега оног часног у партизанској борби.

Ђокић је подсјетио да је и у претходном грађанском рату дато јако много живота да би српском народу била осигурана слобода, те нагласио да треба поштовати простор на којем је заснована Република Српска, начин на који је заснована, као и живот којим данас Српска живи.

„Она је заједница гдје Срби живе као већински, али ту живе и припадници других народа“, изјавио је Ђокић новинарима и истакао да је поносан на чињеницу што је Република Српска свима осигурала равноправност, безбједност, нормалан живот и несметан развој.

Scroll to top