info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Народна скупштина увијек била угаони камен Српске

Народна скупштина Републике Српске одиграла је кључну улогу у периоду успостављања Српске и њених институција, те представља угаони камен на који се увијек ослања Република, изјавио је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Ђокић је истакао да је Народна скупштина Републике Српске, као демократско тијело у којој сједе представници грађана изабрани на слободним изборима, увијек била свјесна своје важне улоге коју је од оснивања обављала на високом нивоу за демократски живот у Српској.

„Народна скупштина је мјесто и центар разматрања свих важних питања која су витална за живот Републике Српске и од свог оснивања је дала немјерљив допринос стабилности и изградњи њених институционалних капацитета, демократизацији и подстицању укупног развоја Српске“, рекао је Ђокић  у Требињу, поводом 32 године од формирана Скупштина српског народа у БиХ, чиме је почело конституисање Српске.

Ђокић, који је бивши предсједник Народне скупштине Српске, рекао је да је захвалан свим сазивима Скупштине која је увијек давала допринос расту и развоју Републике.

Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године. На тој првој сједници расписан је плебисцит и усвојена Декларација о остајању српског народа у заједничкој држави Југославији.

Референдум на коме су се Срби изјаснили о останку у Југославији одржан је 9. и 10. новембра 1991. године.

Српски посланици сматрали су тада да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ и конституисање Републике Српске било потребно ради очувања идентитета и државности Срба у БиХ.

Посланици Народне скупштине су 9. јануара 1992. године усвојили Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Scroll to top