info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Нису потребни никакви нови прописи за развој гасне мреже

Везано за препоруку бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића, коју је 7. фебруара упутио у званичну процедуру, а тиче се израде закона о гасу БиХ, којим би се формирао регулатор за гас на нивоу БиХ, а укинули ентитетски регулатори, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је рекао да у БиХ нема никаквих проблема у снабдијевању гасом, да се гасна мрежа развија без икаквих проблема и да за то нису потребни никакви додатни прописи.

Ђокић је рекао да је то што је сада бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић упутио препоруку за израду и усвајање закона о гасу БиХ дио игре која траје већ дуго година у настојању да се отме још једна надлежност од ентитета и пренесе на ниво БиХ.

Он је указао да је и Дејтонским споразумом и Уставом БиХ надлежност за област енергетике искључиво додијељена ентитетима. Нагласио је да је Република Српска донијела свој закон о гасу, који је усклађен са европским директивама.

„За њега је Секретаријат Енергетске заједнице, као и други, дао веома високу и позитивну оцјену и ми имамо у Републици Српској уређену област гаса“, додао је Ђокић истичући да ФБиХ није хтјела да уређује област гаса.

„Она још функционише на принципу уредбе у жељи да сломи Републику Српску и примора је на неки начин под притисцима да се донесе посебан закон о гасу на нивоу БиХ или да се још додатно прошири област електроенергетике“, навео је Ђокић нагласивши да су представници Републике Српске више пута на радним састанцима стављали до знања да то Република Српске неће прихватити.

„Ја сам то врло јасно саопштио на сваком састанку, не остављајући никакву дилему да ли може бити другачије, него само онако како пише у Уставу и Дејтонском споразуму“, рекао је министар Ђокић.

Он сматра да је ово само још једна у низу политичких игара која се покреће од функционера из ФБиХ, „гдје се сада нашао и Бећеровић као један од актера такве игре“.

„Мислим да би било много паметније да и у Федерацији схвате да ми већ скоро 30 година функционишемо на овим принципима, да немамо никаквих проблема у снабдијевању гасом БиХ, да се гасна мрежа и гасна активност овдје не само одржава, него се и развија без икаквих проблема и да нама никакви додатни прописи за то нису потребни“, истакао је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, ово је само нечија намјера да покрене још једну политичку игру и да опет однекуд дођу неки нови притисци на Републику Српску и да се Српска оглашава као проблем БиХ.

„А, уствари, стални проблем тиња у ФБиХ код људи који непрестано имају амбицију да мјењају Дејтонски споразум, Устав БиХ и да Српску проглашавају некаквим кривцем за све и фактором опструкције, а ми смо и на овом питању доказали колико смо напреднији у БиХ и од Федерацији и од многих других људи који се баве овим питањима у енергетици“, додао је министар Ђокић подсјетивши да је својевремено уз сагласност оба ентитета пренесена надлежност и основано је предузеће „Електропренос БиХ“.

„Ми смо претходних неколико година интензивно радили заједно са Секретаријатом Енергетске заједнице да усагласимо и припремимо текст закона о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса и први пут се у једном закону појављује и област гаса и ми смо тај закон усагласили и на њега је сагласност дао и Секретаријат Енергетске заједнице“, навео је Ђокић.

Он је додао да су такав садржај усагласили и потписали предсједници влада Републике Српске и Федерације БиХ у Неуму 2019. године.

„Послије тога смо имали низ састанака да би тај закон дошао у Парламентарну скупштину БиХ, међутим у ФБиХ никада није било довољно воље да се тај закон унесе у Парламентарну скупштину БиХ и усвоји. Сада се покушава потпуно избацити тај закон као да се није ни појављивао, као да га није ни било и отвара се прича о посебном закону о гасу на нивоу БиХ“, закључио је Ђокић.

Scroll to top