info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Потези Уставног суда БиХ – црвена линија преко које Српска не прелази

Предсједник Социјалистичке партије и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Уставни суд БиХ одлуком да измијени правила о потребном кворуму за одржавање пленарне сједнице потврдио да је инструмент у нечијим рукама и нагласио да је то црвена линија преко које Српска не може прећи.

Ђокић је истакао да су то отуђени центри моћи, чије дјеловање постоји у БиХ најмање 30 година и које производи деструктиван утицај на друштво.

„Ми смо претпрошле седмице покренули врло значајан процес развијања једне значајне комуникације, сарадње, па смо одржали заједничке сједнице Владе Републике Српске и Владе Федерације БиХ. Размотрили смо сва важна животна питања“, рекао је Ђокић.

Он је навео да је очигледно да договори у БиХ некоме сметају, те да се зато намећу активности попут посљедње одлуке Уставног суда БиХ.

„Уколико одлука Уставног суда БиХ не буде поништена до петка у 12.00 часова, ми ћемо наредне седмице имати сједницу Народне скупштине Републике Српске и наставити са најављеним активностима. Од њих се неће одступити!“, поручио је Ђокић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је јуче да Уставни суд БиХ до петка, 23. јуна, укине своју одлуку о измјени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије.

Додик је, након јучерашњег састанка са представницима институција Републике Српске и лидерима партија, рекао да ће затражити савјетодавно мишљење Уставног суда Српске о насталој ситуацији и положају Српске и својим савјетодавним правним мишљењем препоручити правно понашање.

Уставни суд БиХ саопштио је у понедјељак, 19. јуна, да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Scroll to top