info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Пројекти корисни за грађане БиХ не могу се политички условљавати

Министар енергетике и рударства и предсједник Социјалистичке партије Републике Српске Петар Ђокић позвао је бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића да осустану од најављене блокаде одлуке Савјета министара о верификовању источне и јужне гасне конекције, јер би то било штетно за све грађане БиХ – и у Српској и Федeрацији БиХ.

Ђокић је упозорио и да пројекти гасификације не могу бити условљени било чијом политичком одлуком.

„Ако Бећировић и Комшић блокирају одлуку, то значи да су они опредјељени за политику спречавања бржег раста и развоја и побољшања квалитета живота грађана у Српској и ФБиХ и позивам их да одустану од тога“, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

То је, како наводи, питање на којем не треба да праве блокаду, већ напротив, да се воде консензусом који је показао Савјет министара.

„Очекујем консензус и у Представничкоим дому Парламентарне скупштине БиХ када та тачка буде на дневном реду. Тиме бисмо показали да смо у овој земљи препознали нови вјетар који нас води ка конструктивнијем рјешавању отворених питања и доношењу оних одлука од којих корист имају сви грађани, а не само штету“, навео је Ђокић.

Ђокић је подсјетио да је Савјет министара БиХ донио јуче адекватну одлуку из своје надлежности којом је верификовао источну интерконекцију – гасовод из Србије према Српској на подручју Бијељине, и јужну конекцију на подручју Херцеговине, а том одлуком се подстиче даљи процес гасификације БиХ.

Ђокић каже најавио да страхује од оног што су изјавили Бећировић и Комшић, стављајући резерву на одлуку Савјета министара, условљаваући то доношењм закона о гасу на нивоу БиХ.

Ђокић је нагласио да је надлежност за област енергетике је искључиво у ентитетима, те је навео да не постоји Уставом БиХ дефинисана ниједна шира надлежност у овој области која је додијељена институцијама БиХ.

Ђокић је подсјетио да је Република Српска добровољно, 2001. и 2002. године, заједнички успоставила и изградила „Електропренос БиХ“ споразумом, цијенећи да ће БиХ имати једну кровну компанију која би се бавила преносом енергије на високонапонској мрежи те је нагласио да је све остало у надлежности ентитета.

Како је навео, Српска је по том питању донијела све законе – законе о гасу, нафти, енергетској ефикасности, о електричној енергији, истичући да су то све европски закони који су у потпуности компатибилни са Европом, док Федерација БиХ није доинијела све прописе.

Савјет министар БиХ подржао је јуче два стратешка пројекта која се односе на гасификацију са Хрватском и Србијом – изградњу двије гасне конекције, источне и јужне, а ову одлуку треба да потврди и Предсједништво БиХ.

Scroll to top