info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Република Српска једина истински поштује Дејтонски мировни споразум

Предсједник Социјалистичке партије Републике Српске Петар Ђокић подсјетио је да је Република Српска једина која се и 27 година након потписивања Дејтонског мировног споразума придржава онога што је парафирано у бази Рајт Петерсон.

„Босна и Херцеговина као државна заједница два ентитета, Републике Српске и ФБиХ, створена је потписивањем мировног споразума у Дејтону. Међутим, скоро три деценије касније ми се и даље боримо да одржимо оно што нам је споразумом омогућено, а то је очување субјективитета ентитета. Инстутиције Српске се цијело вријеме придржавају оног што је написано у споразуму и Анексима, за разлику од многих који годинама уназад разним наметнутим одлукама и злоупотребом разних овлашћења љуљају темеље и онако компликованој заједници“, сматра Ђокић.

Република Српска, како каже лидер социјалиста, мора да истраје на очувању суштине Дејтонског мировног споразума.

„Дејтонски мировни споразум није добар само за Србе. Када би се све стране придржавале његове суштине, успјели бисмо да се одупремо перманентном мијешању странаца и одлукама које намећу. Међутим, очигледно је да некоме одговара да се на овом тлу константно дешавају политичке кризе и неспоразуми“, рекао је Ђокић.

Како истиче, само договором и заједничким радом на јачању њених институција и економије, Република Српска има шансе да опстаје и сачува суверенитет који јој гарантује Дејтонски мировни споразум.

Scroll to top