info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Сви да се врате садржају Дејтонског споразума

Институције Републике Српске, које ће се бавити садржајем потписане изјаве о заштити имовине Српске, желе само да се сви врате садржају Дејтонског споразума и да врло посвећено раде на његовој реализацији и ништа изван тога, изјавио је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Након састанка у Бањалуци представника извршне власти и парламентарних странака, Ђокић је на конференцији за новинаре истакао да неће бити подржавано оно што излази изван оквира Дејтонског споразума.

Ђокић је рекао да политичке партије из Републике Српске не желе да се ствара било каква криза нити неспоразуми који могу негативно да утичу на друштвена кретања.

Он је нагласио да је у садржају изјаве јасно наведено шта је то став Републике Српске по свим питањима, па и о питању имовине, која је искоришћена да се поново ствара криза у БиХ.

„Република Српска ради само на заштити свог Уставом утврђеног поретка, желећи да код некога пробуди интерес за дијалог по овим питањима и да се пронађу рјешења“, истакао је Ђокић.

Он је рекао да се питање имовине Републике Српске 27 година сматрало ријешеним, али се сада, како је навео, пробудио неко ко је све ове године био успаван и рекао да се стави у функцију Уставни суд БиХ ради бављења питањем имовине и стварањем нове кризе.

„Нисмо ми својим дјеловањем покренули било какву кризу, него онај ко је донио одлуке мимо принципа на којима је начињен Дејтонски споразум и како је он функционисао у претходним годинама“, указао је Ђокић.

Ђокић је упитао како питање имовине није било спорно прије 15 година и како у времену када је спровођена приватизација није нико рекао зашто се приход од продаје државног капитала у предузећима не усмјерава у неки фонд БиХ, него је коришћен за себе, као што је и ФБиХ за себе провела приватизацију.

„Стално постоји неко ко жели у БиХ да ствара кризу – то нису само они људи у Сарајеву, него и они који долазе извана и преко Сарајева продукују кризу“, закључио је Ђокић.

Представници парламентарних странака из Републике Српске потписали су план о поступацима дјеловања органа Републике Српске и представника Српске у заједничким институцијама БиХ о заштити имовине.

Scroll to top