info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић у Штутгарту: Српска је стабилна и одговорна политичка заједница

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Српска стабилна политичка заједница, веома одговорна према својој друштвеној политичкој улози, како на просторима БиХ, тако и Европе.

„Партиципирамо европске политике и понашамо се крајње одговорно као једна државна заједница“, рекао је Ђокић у Штутгарту, гдје је присуствовао прослави Дана Републике Српске у организацији Представништва Српске у Њемачкој.

Ђокић је истакао да Република Српска сваког дана напредује заједно са српским народом који живи ван простора Републике Српске.

„Желим рећи да се овдје на оваквом једном догађају осјети огромна љубав коју људи његују према Републици Српској, а Српска је управо настала из љубави нашега народа, а оно што настаје из љубави то ће трајати вјечно“, нагласио је Ђокић.

Он је навео да се сви осјећају веома радосно што заједно са српским народом из Републике Српске, пријатељима из Србије и Њемачке славе Дан Републике Српске и славу – Светог архиђакона Стефана.

Ђокић је нагласио да је за српски народ изузетно важно да се окупља тим поводом како би истакао значај дана када је основана Република Српска прије 32 године.

„Република Српска је настала као политичка заједница у тренутку када су друга два народа на нелегитимном референдуму одлучила да управљају животима и судбином српског народа у БиХ, када су срушили принцип конститутивности у БиХ. Ми смо се тада морали да донесемо одлуку да створимо Српску и да на тај начин осигурамо стабилност, али, истовремено, да сачувамо равноправност српском народу у БиХ, успоставимо принципе слободе за које смо се, нажалост, морали борити и током рата успјели да се изборимо“, рекао је Ђокић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

 

 

Scroll to top