info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

ГрО СП Бањалука: Листе за вртиће све веће, хитно градити нове објекте!

За више од 1.100 дјеце предшколског узраста нема мјеста у јавним предшколским установама у Бањалуци, те је потребно што прије наћи дугорочно рјешење за овај проблем, као што је изградња нових вртића, поручили су представници бањалучког Градског одбора Социјалистичке партије.

Потпредсједник Социјалистичке партије Давор Стрика навео је да се на јавни позив за пријем 417 дјеце у 32 јавна вртића, пријавило 1.520 дјеце која испуњавају услове.

„Родитељи дјеце која су се нашла на листи чекања имају озбиљан финансијски, организациони проблем, те позивамо Управу града на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем да се озбиљно посвети рјешавању овог проблема, како би се свој дјеци обезбиједило мјесто у вртићу“, рекао је Стрика новинарима.

Он сматра да је рјешење за овај проблем изградња четири нова вртића у четири кључна бањалучка насеља – Лауш, Старчевица, Кочићев Вијенац и Лазарево.

„Према нашим подацима, овај пројекат би коштао око шест милиона КМ, а познајући градски буџет и његове расходе, овај пројекат би могао да се реализује, уколико буде политичке воље и спремности, у периоду од двије године“, навео је Стрика.

Одборник Социјалистичке партије у Скупштини Бањалука Драган Бањац рекао је да је дошло до ескалације овог проблема, те да је Бањалука тренутно у региону један од градова са најнижим обухватом дјеце од једне до шест година у предшколским установама.

„Та стопа у Бањалуци не прелази 32 одсто, док је у Љубљани 98 одсто, те у Загребу око 90 одсто. Све градске администрације се труде да изграде мрежу јавних вртића, а да им приватни сектор буде само подршка“, рекао је Бањац.

Он је упозорио да су листе чекања све веће, те да је неопходно наставити инвестирање и улагање у изградњу мреже јавних вртића, а не за субвенције за приватне вртиће.

Конференцији за новинаре присуствовао је и предсједник Градског одбора Бањалука Велибор Станић.

Scroll to top