info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

На митингу исказати вољу српског народа, резолуција неприхватљива

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да је народни митинг, који је заказан за четвртак 18. априла, важан израз воље српског народа који не жели да му се наметне квалификација геноцидног, те нагласио да су Срби ти који су у прошлости страдали за слободу.

„Геноцид је начињен на просторима бивше Југославије у Другом свјетском рату над Србима, и тако се може оквалификовати, што до сада није урађено“, истакао је Ђокић на конференцији за новинаре у Бањалуци, након састанка представника владајуће коалиције.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, о којој ће се гласати у Генералној скупштини УН, Ђокић каже да је намјера да би се прикрио злочин над Србима у Јасеновцу, и то у вријеме када се обиљежава 79 година од пробоја јасеновачких логораша из једног од највећих концентрационих логора у којем је убијено више од 700.000 људи.

„О томе Европа ћути, да не би тих дана говорили о страдањима у Јасеновцу. Ми из тог разлога позивамо грађане да препознају овај тренутак и да то буде израз воље српског народа. Ми смо слободарски народ који је у својој историји страдао за своју и слободу других народа, с којим живимо данас“, истакао је Ђокић.

Он је навео да постоји спремност појединих дражава да одбаце овакву резолуцију, истакавши да је Србија у томе одиграла важну улогу.

„Велика је ствар што ће бити велики број држава који не подржавају ово. Српски народ није геноцидан и никада неће бити. Постоје појединци који су чинили злочине и они су за то осуђени. У Свијести српског народа никада таква намјера није постојала“, навео је Ђокић.

Ђокић је истакао да ће посланици Социјалистичке партије  у Народној скупштини подржати Изборни закон Републике Српске, јер како истиче, то је и дефинисано Уставом.

„Ми сада само обликујемо закон, јер смо приморани због тога што се са изборним системом покушава манипулисати на нивоу БиХ“, нагласио је Ђокић.

Scroll to top