info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

О нама

Learn about what we stand for

O partiji

Ми стојимо постојано

Корачамо заједно ка новим побједама!

Социјалистичка партија је модерна странка која на јасан начин даје алтернативу социјалним, економским и другим изазовима, а истовремено је странка дубоко укоријењена у демократком бићу грађана Републике Српске.

Шта смо до сада урадили?

Социјалистичка партија - бренд који траје и који ће трајати
0
Година постојања
0
Чланова
0
Одбора у РС и ФБиХ
0
Посланика у НСРС

Историја

Усред ратног вихора, 2. јуна 1993. године, као једина демократска алтернатива тадашњим националним странкама, основана је Социјалистичка партија.За повјереника изабран је Драгутин Илић из Лакташа.У том периоду у РС постојала је доминација само једне политичке партије и једноумља, с чим се истински социјалисти нису могли сагласити. Управо зато је основана Социјалистичка партија, као странка која је жељела и жели да гради здраве односе и демократско друштво, засновано на слободарским принципима и традицији нашег народа.

Циљ оснивача Социјалистичке партије био је да Република Српска постане респектабилан политички субјект који ће бити међународно прихваћен. За све ове године социјалисти су дали огроман допринос тој идеји и концепту. Социјалисти су од првог дана стварали Републику Српску, били на првим линијама борбе и фронта.

Одмах након завршетка Одбрамбено – отаџбинског рата социјалисти организују први страначки Конгрес 1996. године, на којем за лидера странке бирају Живка Радишића из Бање Луке, бившег високог функционера Савеза комуниста БиХ.У јануару 1998. године Социјалистичка партија постала је члан Владе Републике Српске. Социјалисти у том тренутку представљају један од најважнијих политичких фактора у Републици Српској и БиХ. У септембру те године, лидер СПРС-а Живко Радишић изабран је за члана Предсједништва БиХ, док Петар Ђокић обавља функцију предсједника Народне скупштине Републике Српске.

На другом партијском конгресу СП 2000. године, за замјеника предсједника Социјалистичке партије Републике Српске изабран је Петар Ђокић из Брчког изабран је, који је на трећем ванредном конгресу 2002. године изабран за њеног предсједника, на чијем челу се налази и данас.Од 2003. до 2006. године, Социјалистичка партија дјелује опозиционо, након чега се враћа у систем власти и одлучивања.

SP istorija

О партији

Ми смо свјетло а не тама, витезови славних дана
Ми смо правда и истина, наша је боја као крв црвена
Ми смо свјетло, а не тама, витезови славних дана
Нас води партија наша једина у име свих нас социјалиста

Данас је Социјалистичка партија аутохтона политичка странка демократске љевице, с највишим степеном националне и државотворне одговорности за Републику Српску и БиХ. У посљедњих 28 година били смо свједоци настајања и нестајања многих партија, али социјалисти су преживјели све изазове.

Социјалистичка партија је модерна странка која на јасан начин даје алтернативу социјалним, економским и другим изазовима, а истовремено је и странка дубоко укоријењена у демократском бићу грађана Републике Српске. По начину рада и методама политичке борбе, Социјалистичка партија представља демократску странку привржену вишестраначкој парламентарној демократији и владавини права. Ово је партија рада и стваралаштва, политичка организација грађана усмјерених вриједностима социјалне државе и цивилног друштва.

Зато је Социјалистичка партија бренд који траје и који ће трајати! Поготово јер у својим редовима имамо велики број младих људи.

Мисија и визија

Наш циљ је социјално праведна демократска држава. Човјек и његове друштвено-егзисетенцијалне потребе су фокус и центар нашег политичког програма.

Социјалисти су и данас чврсто и јасно опредијељени у његовању своје антифашистичке традиције, борећи се и у савременом добу за идеале слободе и једнакости. Та борба са собом носи велику одговорност и храброст, али као насљедници неустрашивих предака који су гласно рекли СМРТ ФАШИЗМУ, социјалисти данас имају исту снагу и одлучност као они да дају несебичан допринос развоју Републике Српске и у 21. вијеку.

Социјалисти ће увијек тежити друштву једнакости у којем ће сваком човјеку бити пружена једнака шанса за живот и рад. Циљ је да се и сваком дјетету, без обзира на социјални и економски положај, пруже једнаки услови за квалитетно образовање и напредак.

Сваком друштву треба љевичарска идеја. Без јаке Социјалистичке партије нема ни јаке Републике Српске – „Ми знамо судбу и све што нас чека, но страх нам неће заледити груди“. За то се социјалисти боре и за то ће се борити у годинама и деценијама који долазе, јер социјалисти увијек СТОЈЕ ПОСТОЈАНО и корачају ка новим побједама.

Преставници партије

Петар Ђокић

Предсједник

Давор Стрика

Потпредсједник

Срђан тодоровић

Потпредсједник

Недељко Јовић

Потпредсједник

Рајко Ћапин

Потпредсједник

Душко Милуновић

Предсједник ИО Главног одбора

Никола Вукчевић

Извршни секретар

Наши чланови

Шта за наше чланове представља Социјалистичка партија?

Scroll to top