info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Позив привредницима из Српске за сарадњу са Свердловском области

Представници руске Свердловске области позвали су привреднике из Републике Српске, прије свега оне који се баве транспортом и дрвном индустријом, да отворе своја представништва у овом дијелу Русије.

Гости из Русије увјеравају да је њихова област једна од водећих индустријских, научних, технолошких и културних центара Руске Федерације у којој се остварује богат трговинско-економски промет.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да ће сарадња са Свердловском области бити успостављена у области науке и технологије, привреде, трговине, туризма, образовања, културе и спорта.

„Свердловска област је једна од најразвијенијих привредних области Руске Федерације са квалитетном привредном структуром у којој сам препознао много елемената у којима је могуће повезивање наших и руских привредних друштава“, рекао је Ђокић након састанка са делегацијом Свердловске области, коју је предводио министар међународних и спољноекономских веза Свердловске области Вјачеслав Јурјевич Јурин.

Ђокић је увјерен да ће сарадња у наредном периоду бити веома интензивна, те је напоменуо да је посјета гостију из Русије договорена приликом његове недавне посјете Свердловској области, а уз сагаласност Владе Републике Српске.

„Представници Руске Федерације исказују висок ниво поштовања према Републици Српској и њеним институцијама и на томе смо им захвални. Ова посјета је и продукт сарадње коју Српска има са Русијом на високом политичком нивоу и односа предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Српске Милорада Додика“, истакао је Ђокић и подсјетио да Српска већ има споразуме о сарадњи са руским областима Нижњег Новгорода и Санкт Петербурга.

Он је нагласио да је српски народ искрени пријатељ руском и да разумије потребе Русије за војном интервенцијом у заштити својих међународних интереса, али и да сачува свијет од обнове фашистичких идеја, односно да се поштују међународни односи засновани на повељи УН.

Министар међународних и спољноекономских веза Свердловске области Вјачеслав Јурјевич Јурин рекао је да ова руска област сарађује са више од 150 земаља и да у Свердловској области ради више од 13.000 привредних субјеката.

„Успјешно радимо са ласерским, нано и технологијама атомске медицине. Развијамо компетенције у широкој сфери науке. Водећи смо у пет економских сфера – металургија, електротехника, машинска, ИТ и медицина. Активно се развија и авио-индустрија, као и фарамацеутска производња, транспорт и шумарство“, навео је Јурин.

Он је предложио да у Јекатеринбуру, уз подршку Владе Свердловске области, буде одржан сајам на којем ће бити представљене компаније из Републике Српске, те додао да су компаније из ове руске области веома заинтересоване за сарадњу.

„Република Српска је наш близак пријатељ и још једном смо доказали да наш долазак ствара нове контакте и пријатељства. Заинтересовани смо за сарадњу са Српском и одушевљени смо Републиком Српском којој желимо просперитет“, поручио је Јурин.

Scroll to top