info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Притисак на Српску да одступи од заштите Дејтона

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да најновија одлука ЕУ да финансијски помогне само пројекте у Федерацији БиХ, представља својеврстан облик притиска на Републику Српску да одступи од заштите Дејтонског мировног споразума.

Ђокић је новинарима у Источном Старом Граду рекао да га таква одлука ЕУ не изненађује и да је то и очекивао.

„Дејтонски споразум је предмет напада од дана његовог потписивања. Неко је схватио да је тај споразум привремен, да ће за кратко вријеме бити потрошен и да ће се израдити нови, те да ће наступити једна потпуно нова политичка конфигурација у БиХ“, нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, Република Српска је озбиљно схватила Дејтонски споразум, посебно структура која је данас на власти, те још давне 1998. године промијенила политику Српске и окренули се сарадњи са међународном заједницом, прихватили Дејтон, који је до тада оспораван и досљедно га спроводили.

„Ту постоје бројни проблеми, можда некада и код нас, али у већем обиму проблеме су стварале институције БиХ, као и отуђени центри моћи над БиХ и изван БиХ, који покушавају да организују живот грађанима. Републику Српску чине људи који имају права, слободу да изражавају свој став и остварују своје потребе онако како желе, а то раде кроз изборе и у свакодневном животи“, истакао је Ђокић.

Из тог разлога, Ђокић сматра да је активност ЕУ која жели да казни Српску, неоправдана и за сваку осуду.

„Ми смо на овим просторима више пута били окупирани, а сада се један нови глобалистички облик преноси на овај простор. Српском народу се жели ускратити право на мишљење, политику и да одлучује у каквим друштвено политичким приликама ће живјети. То што ради ЕУ је удар на слободу“, упозорио је Ђокић.

Према његовом мишљењу, то не може бити трајно и та врста притиска мора престати, јер свако ко је гушио слободе другоме није успио да буде побједник, што не би требао бити случај ни сада.

Из Делегације ЕУ јуче је саопштено да су „за БиХ намијењена 303 милиона евра за четири значајна инфраструктурна пројекта“ у оквиру новог финансијског пакета укупне вриједности 2,1 милијарду евра који је објавила Европска комисија за подршку инвестиционим пројектима на Балкану.

Сва средства намијењена су за пројекте у ФБиХ, а ниједан у Републици Српској.

Scroll to top