info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Санкције неће зауставити борбу за заштиту интереса Српске

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да највиши органи Републике Српске и њени представници раде све како би, поштујући Дејтонски мировни споразум, заштитили интересе Српске, што ће чинити и убудуће и никакве санкције и покушаји притиска западних моћника то не могу да спријече.

Коментаришући америчке санкције које су уведене српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, предсједнику Народне скупштине Ненаду Стевандићу и министру правде Милошу Букејловићу, Ђокић је нагласио да је то још један доказ да Стејт департмент не познаје други начин да демонстрира моћ у свјетској политици, осим силом и санкцијама.

„Годинама уназад свједочимо аргументима из Вашингтона који се темеље на употреби силе и санкција. То је у суштини одраз немоћи тамошње владајуће гарнитуре. Видјели смо да те санкције до сада и нису имале некакав утицај на појединце и државе, који су, упркос оваквом виду притиска, наставили да на задовољавајући начин стичу нова пријатељства са другим државама свијета“, навео је Ђокић.

Он је истакао да је БиХ, а тиме и Република Српска, као кандидат за чланство у ЕУ већ 27 година окупирана од амбасада неких држава које предводе Америка, ОХР и њихов намјесник кога они зову високи представник.

„Ми се на овим просторима вјековима боримо за слободу и наставићемо. Сви досадашњи окупатори су отишли поражени. Отићи ће и ови. Борићемо се и даље јер слобода нема цијену!“, поручио је Ђокић.

Канцеларија за контролу имовине странаца /ОФАЦ/ Министарства финансија САД увела је јуче санкције Цвијановићевој, Вишковићу, Стевандићу и Букејловићу због, како су навели, „неуставних и антидејтонских акција“.

Из Амбасаде САД у БиХ су навелу да су они „директно одговорни за подстицање доношења закона у Народној скупштини Републике Српске којим се одлуке Уставног суда БиХ проглашавају непримјењивим у Републици Српској, чиме се опструише и угрожава провођење Дејтонског мировног споразума“.

Scroll to top