info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Српска има око пет милијарди КМ енергетских инвестиција

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да се Република Српска не осврће на покушаје гушења њеног раста и развоја, што показује изградња Хидроелектране „Мрсово“ у Рудом, као и око пет милијарди КМ инвестиција у области енергетике.

„Данас треба честитати и народу Рудог и Републици Српској која трпи ужасне притиске, како би њен раст и развој био заустављен. Ми се не осврћемо на те притиске, него идемо даље“, рекао је Ђокић новинарима у Рудом гдје је озваничен почетак радова на изградњи ХЕ „Мрсово“.

Он је истакао да Република Српска тренутно у области енергетике има око пет милијарди КМ инвестиција.

„Ми се приближавамо оној нашој стратешкој, планираној, вриједности пројеката у енергетици које смо Стратегијом развоја дефинисали до 2035. године“, поручио је Ђокић.

Пројекат ХЕ „Мрсово“ ће, нагласио је Ђокић, бити стратешки за Републику Српску, посебно за предузеће „Електропривреда“ јер ће омогућити повећење енергије из обновљивих извора.

„Наставићемо да развијамо и друге пројекте и у свим дијеловима Реублике Српске“, поручио је Ђокић.

Он је рекао да је концентрација енргетских пројеката у подручју Херцеговине, дијелу Републике Српске који је најмање насељен, те да се на тај начин враћа вјера људима да је живот овдје могућ.

Ђокић је појаснио да ће ХЕ „Мрсово“ општини Рудо, годишње доносити око 700.000 КМ прихода.

„Та средства ће бити значајна за улагање у друге гране, као што је пољопривреда, јер овдје има вриједних људи и домаћина којима ће то добро доћи“, рекао је Ђокић.

Он је навео да је на ријеци Лим урађен и мост, простор гдје ће бити брана, те да је припремљен и каменолом за експлоатацију камена који ће бити потребан за градњу.

„Сигуран сам да ће уложена средства бити оправдана и сав пројекат ће бити исплаћен за мање од 15 година“, нагласио је Ђокић.

Scroll to top