info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Стрика: Српска војска у Бањалуку донијела слободу

Улазак српске војске у Бањалуку прије 105 година, донио је граду, али и цијелој Крајини толико жељену слободу. Ону која је народу била ускраћена вијековима прије, а покушана да поново буде одузета деценијама касније.

-Улазак српске војске не само у Бањалуку, него и друге градове на нашим просторима током новембра 1918. године неки су од догађаја који употпуњују смисао вишевјековне борбе за слободу коју је водио српски народ. Сви ови
догађаји дају смисао и данашњем постојању Републике Српске – каже потпредсједник Социјалистичке партије Давор Стрика.

Улазак српске војске у Бањалуку 21. новембра 1918. подсјећа нас на вријеме када су слобода и Србија били синоними, а сама 1918. година за већину српског народа и других народа који живе на овим просторима представљала је избављење из вишевјековног ропства и ново уједињење.

– Крајишници, који су се борили у Првом свјетском рату, одувијек су његовали дух и сјећање на ослободилачку борбу краљевске војске. Они су заувијек остали одани побједи извојеваној тих година. То је свакако једна од најграндиознијих побједа и понос свих Бањалучана и Крајишника – истакао је Стрика.

Scroll to top