info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

ГО СП: Сва питања у БиХ рјешавати у складу са Дејтоном и дијалогом

У Малој сали Народне скупштине Републике Српске одржана је пета сједница Главног одбора Социјалистичке партије.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да се сва активност у БиХ у наредном периоду треба одвијати у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ јер се сва питања у БиХ требају рјешавати дијалогом, без уплитања са стране.

„Политика Републике Српске не би требала излазити изван оквира Уставом и Дејтонским споразумом дефинисаних улога и надлежности. СП ће на томе трајно инсистирати јер сматрамо да је то најважнији предуслов стабилности у БиХ“, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци, након сједнице Главног одбора партије.

Главни одбор партије осуђује све покушаје да Републику Српску представе као деструктиван фактор живота они који су више пута иницирали различите активности којима су жељели онеспособити Републику Српску и њене институционалне капацитете, отргнути њене надлежности и пренијети на ниво БиХ.

„Република Српска и њене институције су одлучно реаговале и СП подржава рад институција Српске у том правцу“, истакао је Ђокић.

Он је рекао да Главни одбор осуђује намјере које су постојале у претходном времену када је овдје постојао легално изабрани високи

представник да креира друштвени и политички живот у БиХ, као и настојања да се улога високог представника претвара у управитеља над БиХ.

„Посебно осуђујемо активности Кристијана Шмита којег Српска не признаје за високог представника јер је нелегалан и нема мандат Савјета безбједности УН“, истакао је лидер социјалиста.

Говорећи о покушајима доношења изборног закона на нивоу БиХ, Ђокић је рекао да се таквим законским рјешењем покушава још више девалвирати вриједност Републике Српске, да јој се одузму надлежности и изборни процес претвара у манипулативан сет мјера.

„Уколико би неко покушао да у наредном периоду такав закон октроише, спремни смо да дјелујемо тако да Република Српска донесе свој изборни закон и да се на тај начин заштити интегритет Српске у изборном процесу“, указао је Ђокић.

Он је рекао да је Социјалистичка партија спремна да стане у одбрану става Српске да се Уставни суд БиХ мора реформисати у складу са Уставом и Дејтонским споразумом и да стране судије изађу из тог суда.

„У Уставном суду БиХ тренутно нема представника српског народа. То више није легитиман суд и не би требало да приступа доношењу било ког акта без судија из Српске које би бирао парламент Републике Српске“, појаснио је Ђокић.

Он је рекао да Главни одбор странке даје пуну подршку обиљежавању 9. јануара – Дана Републике Српске.

„Жалим што тај дан смета некоме у БиХ. Ми не споримо празнике које су изабрали Хрвати и Бошњаци у ФБиХ. Нема разлога да спречавају Републику Српску да има свој дан, јер постоји љубав у српском народу према Републуци Српској и њеном рођендану“, истакао је Ђокић.

Главни одбор подржава планиране активности Владе Републике Српске у погледу привреде у 2024. години.

 

Scroll to top