info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Тодоровић: Српска има одговор на сваки покушај притисака

Шеф клуба посланика Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић истакао је да Кристијан Шмит нема никакве ингеренције када је у питању Народна скупштина и да његове одлуке остају на нивоу личне жеље да покуша да напакости Српској.

Тодоровић је навео да су примјери „лошег вица“ измјена правила Уставног суда БиХ која предвиђа да овај суд може да ради без присуства судије из Републике Српске као и најава Шмита да уводи неке „санкције“ руководству Српске, јер се противи очигледном кршењу Устава БиХ, Дејтонског споразума и директном подривању темеља на којима стоји БиХ у Сарајеву.

„Вјерујем да се свака разумна особа у БиХ ових дана пита ко доноси одлуке и поставља правила која крше Устав, закон и све друга правна акта која штите и бране слободу, територијални интегретитет, суверенитет и сваки други облик постојања једне државне заједнице која је грцала у сузама и крвљу да живи у миру? Ко то себи узима за право да отима имовину, избацује судије из Уставног суда БиХ и да на такав начин покушава да игнорише Устав БиХ и позицију Републике Српске?“, пита Тодоровић.

Он каже да, поред свега, покушава и да процесуира на који начин Шмит може да санкционише Републику Српску која се у највишем законодавном органу – Народној скупштини, доносећи легитимне и законске одлуке, брани од безумља које долази из Сарајева и дијела међународне заједнице.

„Народна скупштина Републике Српске је инстутиција у којој се доносе одлуке утемељене у закону и као такве ступају на снагу објавом у Службеном гласнику. Шмит може да изражава своје жеље гдје хоће, али њихова реализација би представљала кршење свих међународних и цивилизацијских норми“, сматра Тодоровић.

Он истиче да о свим битним питањима која се тичу државне заједнице БиХ треба да одлучују само легитимно изабрани политички представници које је бирао народ, а не особе које немају никакав легитимитет али ни легалитет за то што раде и покушавају да раде у БиХ.

„Мислим да је, 28 година након завршетка ратних сукоба, дошло до тренутка када странци морају да напусте институције БиХ. Тога су, очигледно и сами свјесни. То доказују очајним покушајима пресије на институције Српске и стварања беспотребног конфликта и политичке драматизације, како би покушали да обезбиједе оправдања за потребу свог останка у БиХ“, истакао је Тодоровић.

Scroll to top