info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Ђокић: Уставни суд жели да казни Српску због бољих рјешења

Предсједник СП Петар Ђокић рекао је да Уставни суд БиХ, одлуком да поништи Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи, жели да казни Српску за њен напор да о одређеним питањима, гдје је видљив застој у функционисању институција, организација и органа БиХ, нађе боља рјешења.

Ђокић је истакао да је политички мотивисана одлука Уставног суда БиХ да поништи законе којима Република Српска жели да превазиђе проблеме у раду институција на нивоу БиХ.

„Ко зна који пут скандалозна је и непримјерена одлука Уставног суда БиХ, који ради у крњем саставу, да се бави тако крупним питањима и поништава законе који су донесени у Народној скупштини Републике Српске а на основу Устава Републике Српске и Устава БиХ“, рекао је Ђокић новинарима у Теслићу.

Он је навео да је у оба документа врло јасно написано које су надлежности Републике Српске за одређена питања.

„Невјероватно је да је Уставни суд БиХ подлегао политици притисака који долази из Сарајева и одређених кругова из међународне заједнице и да се поново острвио на Републику Српску, желећи да је на тај начин казни за њен напор да о одређеним питањима, гдје је видљив застој у функционисању институција, организација, органа БиХ, нађе боља рјешења“, рекао је Ђокић.

Он је додао да је Република Српска управо тим законима, које Уставни суд БиХ хоће да поништи, пронашла начин како може да превазиђе проблеме у областима због којих су донесени, а на основу пуних овлашћења која произилазе из Устава Републике Српске и Дејтонског мировног споразума.

„И сада сви ће хтјети да критикују став Републике Српске која критикује оне који руше Устав, а, уствари, сви покушавају да се сакрију иза Устава и иза Дејтонског споразума“, нагласио је Ђокић.

Он је рекао да ће власт Републике Српске пронаћи начин за овакво дјеловање Уставног суда БиХ и да ће уредити сваки сегмент живота у БиХ на бољи начин него што је он то данас, а у складу са одредбама Устава.

„Ми не желимо рушити Устав да бисмо градили неку позицију за Републику Српску“, додао је Ђокић.

Уставни суд БиХ донио је одлуку да укине Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи, јер, како је навео, нису у складу са Уставом БиХ.

Scroll to top