info@socijalisti.ba

Јована Дучића, 25, 78000 Бања Лука

Вукчевић: Одликовање припадника бригаде ХВО-а понижење српских жртава у Посавини

Генерални секретар Социјалистичке партије Никола Вукчевић оштро је осудио одликовање злогласне 103. бригаде Хрватског вијећа одбране које је током рата починила злочин над Србима широм Посавине.

„Одликовање ове бригаде у граду у Републици Српској је озбиљна провокација и вријеђање српских жртава и живља које је прошло кроз логоре које су основали припадници ове бригаде у овом дијелу Српске. Да је овако нешто покушано да се уради на територији Хрватске и да је умјесто хрватске у питању српска бригада, сумњам да не би дошло до озбиљног инцидента и непримјерене реакције“, сматра Вукчевић.

Нико не спори да је на територији данашње Дервенте и цијеле Посавине живјело и живи много становника хрватске националности и они сами и њихови потомци имају право да се окупљају у родним мјестима. Међутим, одликовање бригаде која је његовала фашизам и отварала логоре само за Србе је велики ударац за српске породице у овој регији.

„Сматрам да се овако нешто убудуће не смије допустити. Довољно је што сваке године у Хрватској гледамо вишедневна славља посвећена прогону стотина хиљада Срба у „Олуји“. Потпуно је недопустиво да се на територији Републике Српске славе и одликују припадници војске која је кроз историју починилa страшан злочин над Србима“, закључује Вукчевић.

Scroll to top